Radiomanus
Radiomanus
Av: Charlotte Persson HR 13
Godkväll och välkommen hit, Charlotte.
Tack så mycket.
Du är här ikväll för att berätta om en bok du har läst. Kan du berätta vad boken handlar om?
Boken Pojken som kallades det handlar om författaren själv, och är en sanningsskildring från hans egen barndom. Dave har skrivit och berättat om sin barndom full av misshandel, såväl psykisk och fysisk. Misshandel utfärdad av sin egen mor. Boken handlar om ett barns kamp för att överleva mot alla odds och hur hans räddning kommer, då han är 12 år och blir omhändertagen av myndigheterna. I boken finner man även pappan och de två brödernas borttränganden av verkligheten, men jag har valt att studera mamman som jag anser är psykisk sjuk. Och i detta fall tycker jag att det är uppenbart att även miljön är högst ohälsosam. Då han bor hos sin mamma. I början av Daves uppväxt fanns allt som normalt sätt ska finnas i en barndom, såsom kärlek, uppfostran och omsorg. Men sedan som Dave själv beskriver i boken berättar hans mor, Catherina Roerva, att hon blivit väldigt sjuk.
Därefter tar boken en väldig vändning. Man kan tydligt följa ett nytt mönster. Ett mönster som jag först tolkar som mamman skulle lida av någon form av mani.
Hon slog och misshandlade med ord, och tog till och med ifrån Dave sitt namn och började kalla honom för det. Hon är alkoholiserad, har svårigheter att kontrollera sina känslor, störd jaguppfattning, ångest, depression, och som ag ser det har hon väldigt välutvecklade försvarsmekanismer, troligen därför att hon kanske varit med om en mycket tragisk uppväxt själv.
Usch, låter hemskt. Tycker du att titeln Pojken som kallades det speglar innehållet?
Både ja och nej. Jag tycker att hon säger hans namn väldigt ofta samtidigt som hon inte gör det. Svårt att förklara!
Ur vems perspektiv berättas boken?
Som jag sa tidigare så är det en självbiografisk bok, alltså berättas den av Daves Pelzer.
Hur gammal är Dave Pelzer när detta utspelar sig?
Det påbörjade när han var 4 år gammal och fortsatte enda upp till 12 års ålder då myndigheterna rycker in och omhändertar honom.
När kom boken ut på marknaden, har den funnits länge?
Boken har legat ute på marknaden i 15 år nu. Så det är några år. Boken kom ut år 1995.
Vad känner du att bokens budskap är?
Att ingenting är omöjligt så länge man har ork att tro på sig själv. Lilla Dave bodde nere i sitt garage helt ensam i 8 års tid, utan varken mat eller värme. Jag har som motto.
Vill man så kan man!
Tycker du att boken var svårläst?
Nej, boken har lätta meningar och korta kapitel.
Vart utspelar sig boken?
Den utspelar sig i Kalifornien (USA)
Visste någon utomstående vad som pågick i hemmet?
Jag är inte helt säker på den frågan om jag skall vara helt ärlig. Jag tror inte att någon visste exakt vad som pågick utan mer att lärare på skolan samt skolsyster misstänkte något pga. Hans blåmärken.
Hur kom det sig att Dave inte fick någon hjälp tidigare?
När skolan tillfrågade Dave om vad som hänt med hans kropp så visste Dave redan sen tidigare att hans mamma redan gjort klart för honom att ljuga. Skolan ringde hem till hans mamma flera gånger och ifrågasatt om hans blåmärken. Och efter varje samtal som hon fick så kom Dave tillbaka till skolan med ytterligare ett eller två märken.
Om du skall kommentera boken utifrån egna åsikter, vad tycker du om den då?
En utav de bästa böckerna jag har läst. Den är gripande och tung, jag satt många gånger med gråten i halsen. Nästan så att man får ta del utav Daves känslor. För det mesta blev jag så arg, ledsen, upprörd, förvirrad och riktigt äcklad. I början av boken fick man ta del utav hur det var innan hans mamma blev psykiskt störd. De var en utav de bättre familjerna, en dröm, som blev till ens värsta mardröm. Det är hemskt att veta att i dagens samhälle är de många barn som åker ut för en sådan hemsk barndom. När man har gått och burit på ett barn i 9 månader för att sedan misshandla de, jag förstår inte hur vissa människor tänker.
Men det var en bra, spännande och en intresseväckande bok. Har du inte läst den. Läs den!