Prov imorgon

Imorgon har jag prov, inte så kul.. Men ska plugga till de nu i vilket fall. Det jag ska lära mig är detta!
FÖRKLARA FÖLJANDE FACKUTTRYCK:
Mise En Place: Förbereda / Allting på plats
Emulsionsås: En förening mellan två ämnen
VILKA INGREDIENSER INNEHÅLLER FÖLJANDE KALLA SÅSER:

Majonäs: Äggulor
Svensk Senap
Dijonsenap
Salt
Peppar
Rumstempererat Olja
Vinäger

RHODE ISLAND: Majonäs
Chilisås
Konjak
Madeira
Grädde
Paprika pulver

Remouladesås: Majonäs
Finhackad pickler
Persilja
Kapris
Körvel
Dragon
VINÄGRETTSÅS: Olja
Vinäger
Kryddor
CUMBERLANDSÅS: Apelsin
Citron
Portvin
Engelsk pulversenap
Malen  ingefära
Svart vinbärsgelé
Cayenpeppar
VILKA HUVUDGRUPPER (HUVUDINGREDIENSER) INDELAS SALLADER:
Köttsallad
Ris & pastasallad
Grönsallad
Fisk & skaldjurssallad
6 GODA RÅD NÄR DU BEREDER EN SALLAD:
1. Förvara alla ingredienser snyggt och prydligt i rostfria bunkar som man ställer in i kylen.
2. Salladen bör blandas i sista minuten.
3. När du lägger upp salladen på en tallrik bör du bygga upp den som en pyramid.
4. Salladen ska ge ett fräsch intryck.
5. Det är viktigt att skölja av salladen innan uppläggning.
(kommer ej på en sista)

VAD INNEHÅLLER EN SALLAD NICOISE:
Tonfisk
Hårdkokta ägg
Serdeller
Svarta Oliver
VAD INNEHÅLLER EN MIMOSASALLAD:
Frukter
Majonäs
VID SMÖRGÅSBREDNING FINNS CA 10 GODA RÅD, GE SÅ MÅNGA GODA RÅD DU KAN:
1. Brödet hålls fräscht om man lägger en blöt handduk samt smörgåspapper under.
2. Placera allt du behöver inom räckhåll.
3. Förbered alla ingredienser samt redskap.
4. Skär bort eventuellt kanter.
5. Pålägg ska varieras och ge ett fräscht intryck.
6. Tillagar man många mackor bör man se till att alla har in princip samma storlek.
BESKRIV VAD DU LÄGGER PÅ EN LANDGÅNG, VILKA PÅLÄGG:
En avlång (rektangulär) smörgås, ca 15-20 cm lång. Man bör ha minst fyra olika pålägg, te.x. ost, sill, leverpastej och en skinkrulle med mimosallad.
VAD ÄR 3 SMÅ SANDWICHES:
En sandwiches som är 2 cm i diameter och kan ha olika former. En tandpetare håller oftast fast garnityren och tjänstgör som transport medel mellan tallrik och mun. (Äts oftast stående).
GE EXEMPEL PÅ  NÅGRA VARMA OCH KALLA TOASTER:
(Kall) Gravlaxtoast, Toast skagen, Löjrom - eller - sikromstoast.
(Varm) Böcklingtoast, Croque monsieur, champinjon toast.
GE ETT RECEPT PÅ EN INKOKNINSLAG TILL EN LAX:
Vatten, dill, vinäger, lagerblad, vitpeppar, salt och socker.
HUR GRAVAR DU LAX:
Laxen läggs i en blandning av salt och socker samt krossade vitpepparkorn. (stjälkar dill)
DET FINNS TVÅ SÄTT ATT RIMMA LAX, BESKRIV DESSA:
Torrsalta
Lenrimma
VAD INNEHÅLLER EN HOVMÄSTARSÅS:
Strösocker, svensk senap, fransk ljus senap, vinäger, matolja och finhackad dill.
VAD ÄR EN MOUSSE (SKALDJURSMOUSSE, CHOKLADMOUSSE)
Mousse betyder skum på franska..
Chokladmousse innehåller: Blockchoklad, ägg samt vispad grädde.
Skaldjursmousse innehåller: Visp grädde, grovhackade räckor, musslor, dill, gul lök, sik - eller - stenbitsrom, gelatin blad. Garneringsförslag: Isbergssallad, citron, dill, tomat & gurka.
VAD ÄR EN PATÉE:
Patée är en ugnsgräddad grovmald fet färs, ofta med garnityr i (cornichons, oliver etc.). Det finns en mängd varianter av patée. Oftast servers den med Cumberlandsås.
VAD ÄR EN JÄSDEG, INGREDIENSER = INNEHÅLLET I MATBRÖD, VETEBRÖD:
En jäsdeg innehåller vatten, jäst, mjöl, salt, socker och matfett.
VILKEN TEMPERATUR SKA DEGSPADET HA:
Fingervarmt (37*C)..

Kommentarer
Postat av: Hussein, HR02

Tack behövde det :)

2011-02-07 @ 19:36:47

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0